Urmeaza-ma pe    

 

 
 Jurnal de terapeut


 

Cand am primit propunerea de a incepe sa scriu pe blogul de pe platforma Adevarului m-am intrebat ce motive as avea sa o fac. Mi-am dat repede seama ca este o modalitate ce se pliaza pe unul dintre obiectivele mele personale, acela de a putea "misca" psihoterapia din cabinet si spre oamenii din afara lui.


Spre oamenii de pe strada, spre oamenii care poate nu-si permit acest demers, spre cei care privesc cu neincredere sau cu teama acest proces, pentru cei care inca mai confunda psihoterapia cu psihiatria sau nu stiu prea multe despre aceasta forma aducatoare de Schimbare.


Inainte, vreme demult, demult, cand televizorul, Holywood-ul cel creator de povesti si internetul nu existau si nu se pregateau sa intre candva in inconstientul colectiv, in fiecare trib sau comunitate exista cate un "povestitor". In fiecare seara membrii tribului, copii, femei, luptatori, batrani se adunau si ascultau povesti. Era un timp magic petrecut impreuna de comunitate, timp in care invatau inconstient modalitati de a imblanzi Viata, invatau abilitati noi pentru rolurile lor de parinti, fii si fiice, de soti, sau pentru rolurile profesionale.


In cabinet unii oameni aleg sa ma priveasca ca pe un Vindecator. Aici, imi doresc sa fiu o punte, un pod (poate dintr-o gradina japoneza) pe care sa treaca povestile si odata cu ele exemple, modele; un canal de comunicare prin care sa circule povesti despre Schimbare, intre oamenii care au reusit sa le dea viata si cei care-si doresc sa invete despre Schimbare, sa afle ca ea nu este o Fata Morgana, ca ea exista. De obicei, in noi.


Cred ca si acum, sau mai ales acum, noi oamenii avem nevoie de povesti, de modele pentru a invata, pentru a capata curaj, pentru a ne alina sufletul, pentru a merge mai Departe. Asa ca aceste randuri si viitoarele, se vor purtatoare de povesti.


Povesti despre cum unii oameni reusesc sa-si infrunte temerile, grijile, fricile, durerea. Cum reusesc sa imblanzeasca Panica, Depresia, Vinovatia, Rusinea sau Furia si sa le transforme in Curaj, Incredere, Echilibru sau Vointa. Povesti ale unor oameni care au ales sa invete cum sa fie mai buni in rolurile de parinti sau fii/fiice, soti sau sotii si sa devina oameni mai buni. Povesti despre Oameni care reusesc sau au reusit sa Schimbe.


Schimbarea este una din printesele Vietii. Multi pleaca in cautarea ei dar abandoneaza pe parcurs visul de a o intalni. Unii dupa prima groapa, dupa primul rau sau prima padure, altii dupa o prapastie, unii dupa ce au parcurs jumatate din drum sau chiar cand au ajuns aproape de a o cunoaste. Unii dintre noi nici macar nu indraznesc sa viseze la ea, altii nici nu stiu ca exista macar, ca o insecta ce s-a nascut in pestera si nu stie ca exista Soarele, afara.


Cei mai curajosi si care au antrenati muschii Rabdarii ajung sa o intalneasca pe ea, Schimbarea, si sa se bucure de avantajele aduse de ea. In aceasta cursa spre si pentru schimbare, este de dorit sa fim ca atletii ce alearga intr-un maraton. Altfel, daca vrem sa castigam maratonul si ne antrenam ca un alergator de 100 metri vom "sprinta" inca de la inceput, pierzandu-ne suflul fiindca nu ne-am dozat bine efortul, fiindca am avut Asteptari mari de la noi sau de la ceilalti, fiindca am pus presiune.


Sa continuam, sa continuam "sa alergam" spre Schimbare cu sens si in ritmul nostru.


Va urma. Inapoi Share 

 


Calendar

 

  Februarie, 2024  


  • Lu
  • Ma
  • Mi
  • Jo
  • Vi
  • Sa
  • Du
 
 
 Newsletter

 

Aboneaza-te la neswletter pentru a primi informatii despre evenimente, ateliere, workshop-uri!» Vezi campaniile anterioare
 

Datele vor fi folosite strict de catre luciannegoita.ro sau de site-urile partenere pentru a comunica informatii de interes!

 


 


Copyright © Lucian Negoita. Toate drepturile rezervate.

 

Urmeaza-ma pe