Va mai aduceti aminte din cartile de limba romana, pana in clasa a patra si pana in revolutie, de povestea aceea cu bunicul ce era tras de barba de nepoata si nepotul ce-si disputau fata batranului si dragostea sa? Bunicul indura pana la lacrimi neintrerupandu-i si ascultand "argumentele" nepoteilor sai. Este unul din primele exemple pe care le am in suflet despre Rabdare si Ascultare.
Vrem sa ni se dea dreptate. Dreptatea noastra.
Inamicii rabdarii sau de ce nu avem rabdare
Impunerea propriului adevar
De foarte multe ori, intr-o disputa verbala vrem sa ne impunem punctul de vedere, vrem ca Adevarul nostru sa fie si al celuilalt. Vrem sa ni se dea dreptate. Dreptatea noastra. O greseala a culturii noastre, de 2500 de ani, de cand cu dialectica si filosofii greci. Exista o singura dreptate, un singur adevar si eu trebuie sa te conving ca "al meu" este cel corect si invingator...
Orientalii sunt mai toleranti si deschisi, mai flexibili si acopera mai bine situatia sau realitatea privind-o din mai multe puncte de vedere. Parabola cu cei cinci oameni, legati la ochi de Budha, pusi sa atinga si sa descrie un elefant din anumite parti fara sa vada intregul ne poate ajuta. Fiecare isi disputau "dreptatea" pana cand au fost dezlegati la ochi si au VaZUT! Pana si bancul acela cu rabinul care le da dreptate si lui Itic, Strul si Bula denota flexibilitatea gandirii orientale.
Noi vrem ca nevoile sau dorintele noastre sa ne fie satisfacute pe loc, acum
Va rasuna in minte vocea lui Freddy Mercury cu I want it all and I want right now?
Numai ca daca ne uitam in sus la piramida nevoilor a lui Maslow observam ca, daca nevoile bazale, cele fiziologice, trebuie satisfacute cat mai rapid, cele care converg catre varful piramidei, cum ar fi nevoia de a a fi inclus in grupuri, de afectiune, de stima si statut sau nevoile spirituale au nevoie de muuuult mai mult timp pentru a fi indeplinite.
Cu cat obiectivele noastre sunt mai inalte cu atat avem nevoie de timp, rabdare si eforturi in directia varfului ales.
Cand ne trece un pipi ne rugam sa gasim toaleta libera. Pentru a ajunge ingineri, arhitecti profesori, pentru a excela in domeniile noastre sau pentru a ne intemeia o familie cu tot ce inseamna ea, stim ca avem nevoie de timp si de actiuni sa mergem pe drumul catre ele.
Cu cat obiectivele noastre sunt mai inalte cu atat avem nevoie de timp, rabdare si eforturi in directia varfului ales. Sunt binevenite si popasurile, ne odihnim, ne tragem sufletul si continuam, in ritmul nostru. Nu-i asa, la baza unui munte ajungem mai repede, catre varf e nevoie de timp sa ajunga privirea sau pasul. Crucea de pe Caraiman se vede frumos, insa, sa ajungi pana acolo si sa te bucuri de priveliste presupune efort si timp.
Gandurile negre
Sunt alti inamici ai rabdarii. Gandurile negre despre viitor ne consuma si ne fac adesea sa nu mai avem rabdare. "Cum o sa ma descurc, nu o sa pot face fata"; "iar a luat o nota mica, o sa ajunga un nimeni; degeaba ii mai explic, nu ma aude, pe o ureche ii intra, pe alta ii iese"; "nu o sa se schimbe niciodata, imi racesc gura de pomana"... Si aceste ganduri negre aduc uneori enervarea, furia si conflictul este gata.
Oboseala
Suntem oameni cu resurse fiziologice si psihonervoase limitate. Suntem ca niste acumulatori si avem nevoie sa fim reincarcati, zilnic.
Unii dintre cei care ne vand cate ceva, vanzatorii nostril cei din (aproape) toate zilele, invata pe la cursuri sa aiba rabdare, sa ne zambeasca, sa nu ne contrazica, sa ne puna intrebari deschise. De multe ori reusesc fie ca ne vand o rochie sau o masina.
Insa, odata ajunsi acasa cu rabdarea consumata si ei ca si noi, cei cu alte preocupari, nu mai avem chef, suntem obositi sau cu nervii intinsi. De multe ori nu mai avem rabdare sa ne jucam cu copiii sau sa ne mai ascultam partenerul de cuplu.
Prietenii Rabdarii
Domnul Goe, cel al lui Conu Caragiale, adult devenind, a avut mari probleme in viata datorita lipsei rabdarii. Rasfat a avut din plin ca si copil, ne amintim mai tarziu, a schimbat multe locuri de munca, a pierdut multe prietenii, a trecut printr-o groaza de dispute si conflicte pana a inteles. Fara rabdare, fara autocontrol si perseverenta spre scop nu putem avea relatii bune sau satisfactii profesionale.
Rabdarea se educa si se invata
Chiar adulti devenind, daca ne-au crescut bunici si parinti care "sareau" sa ne indeplineasca orice dorinta, sa ne cumpere ce doream cand doream, chiar asa fiind mai avem o sansa sa ne antrenam muschiul rabdarii. Cum?
Muschiul Rabdarii se antreneaza, ca orice muschi...
Constat dezavantajele si vreau sa schimb. Vreau sa "merg la sala' zilnic si incep cu greutati mici. O sa mai fac si febra muscular, insa continui sa ma antrenez, continui sa raman pe drumul schimbarii si sa am rabdare cu mine. Or sa mai fie situatii cand imi mai pierd autocontrolul, insa este bine sa fim blanzi cu noi. Nu ne ajuta sa incepem sa ne criticam din rasputeri "ce idiot sunt, nu o sa ma pot indrepta niciodata", ci "ok, am gresit, data viitoare va fi un pic mai bine, nu sunt robot, nu sunt perfect".
Hold, hold, hold!!!
Sunt cuvintele lui Mel Gibson din filmul Braveheart. Isi tinea astfel pe loc compatriotii ce trepidau de nerabdare, deh scotieni navalnici, inaintea unui atac impotriva cotropitorilor englezi. De multe ori am in minte aceasta imagine si imi repet aceste cuvinte, spunand HOLD oboselii sau enervarii mele, nerabdarii mele, cand am de luat o decizie sau cand "ma mananca limba". Fiecare dintre noi putem gasi anumite imagini ancora sau cuvinte-mantra pe care sa le folosim - inclusiv celebrul numarat pana la 5 sau tinut apa in gura.
"Cand mi-e drag, nu mi-e greu!"
Cand iubim avem mai multa rabdare, avem mai mult autocontrol. Cand ne este drag cineva si ne place acel om atunci avem mai multa rabdare si il ascultam. Am rabdare sa-mi ascult copilul povestind, am rabdare cu mama ce-mi spune (a cata oara?) cum sa am grija de mine, am rabdare sa-mi ascult partenerul impartasind greutatile zilei.
Sa ascultam de doua ori mai mult decat vorbim. Frumos obiectiv, nu?
Avem doua urechi si o singura gura
Sa ascultam de doua ori mai mult decat vorbim. Frumos obiectiv, nu? ii oferim astfel celuilalt, cel de langa noi, atentie si acceptarea noastra ca exista. Ii oferim spatiul in care poate planta floarea prieteniei. Cand il intrerup parca anulez ce a spus, parca scot din pamant semintele puse de el.
Orice motivatie este buna
Nu vreau saa fiu data afara. Vreau sa vand mai mult. Vreau sa ajung acolo sus... M-am saturat nu mai vreau scandal, vreau sa am liniste. Hai sa facem pace.
Orice motivatie este utila daca are sens pentru noi. O putem folosi ca si "gantere" pentru antrenarea muschiului rabdarii.
Exercitiul personal
Deja cred ca v-am obisnuit ca la sfarsit sa va acordati 5 minute in care sa reflectati asupra celor scrise mai sus, in cautarea unor modalitati de crestere personala. Scanati un pic trecutul vostru si ganditi-va la cateva situatii in care ati avut rabdare, cateva exceptii pozitive. Observati care au fost "prietenii" rabdarii voastre din acel moment, ce gandeati atunci, cum ati reusit sa va stapaniti, cum ati reusit sa ascultati mai mult. Acesti prieteni interiori ii puteti chema mai des in ajutor odata constientizati. Sunt prietenii-resursa ai rabdarii voastre.
Fiti blanzi cu voi si antrenati-va!
Aboneaza-te la neswletter pentru a primi informatii despre evenimente, ateliere, workshop-uri!
Datele vor fi folosite strict de catre luciannegoita.ro sau de site-urile partenere pentru a comunica informatii de interes!