O dificultate intalnita in practica mea in lucrul cu oamenii, este aceea de a schimba focusul de pe cauzele atacurilor de panica pe diminuarea si disparitia lor. Din pacate, inca suntem tributari in psihologie modelului medical propus de celebrul psihiatru vienez, parintele psihanalizei, Sigmund Freud. Daca aflam cauza, simptomul acesta va disparea brusc si ireversibil din viata mea. O situatie ideala, dar putin utopica si un obiectiv greu de atins.
De ce apar atacurile de panica?
In sursa atacurilor de panica putem regasi acumulari emotionale, frustrari ale unor nevoi, suparari intinse de-a lungul mai multor ani. Pot fi evenimente traumatizante de genul pierderii unor persoane dragi prin deces, despartiri, divorturi, schimbarea unui statut profesional gen somer sau pensionare, dar si acumulari zilnice de stress din viata cotidiana. Unele persoane se inhama la mai mult decat pot duce, accepta multe sarcini ce devin in timp poveri, la locul de munca si acasa, sfarsind prin a ceda. Adesea, in spatele unui atac de panica se afla o depresie. Neglijarea propriilor dorinte si interese prin sacrificiul zilnic ne poate aduce si aceasta suferinta emotionala. Este ca si cum am acumula presiune ca un vulcan.
Desi sunt neplacute, aceste frici intense au si o parte pozitiva. Psihicul nostru are inteligenta si autonomia sa proprie de functionare. Asa incat, atunci cand in viata noastra apar aceste stari, este ca si cum raul este aruncat in afara, presiunea psihica, acumularile de stres erup in afara corpului, in loc sa fie dus in celule noastre si sa apara cancerul, diabetul sau ulcerul gastric...
Cum recunoastem un atac de panica?
Avem la dispozitie trei indicatori: gandurile, senzatiile fizice si emotiile.
Metode de tratament
Aboneaza-te la neswletter pentru a primi informatii despre evenimente, ateliere, workshop-uri!
Datele vor fi folosite strict de catre luciannegoita.ro sau de site-urile partenere pentru a comunica informatii de interes!