Urmeaza-ma pe    

 

 
 



Inteligenta morala


 

Toti suntem familiarizati cu conceptele de inteligenta cognitiva (IQ) si inteligenta emotionala (EQ). Putini cunosc insa ca, pe langa acestea doua, mai exista si o intelligenta morala. Cum am putea sa o definim pe cea din urma si de ce este mai putin populara in societatea de astazi?

 

Inteligenta morala o putem defini ca fiind capacitatea de a distinge binele de rau si a ne comporta in consecinta, respectand valorile universal umane: adevarul, binele, libertatea. Asa cum celelalte 7 tipuri de inteligenta au fost teoretizate de Howard Gardner in anii 80, iata ca inteligenta morala este cea mai tanara, nascandu-se in 2005 cu ajutorul cercetatorilor Lenninck si Kiel. Ea este nou aparuta in lumea stiintelor umaniste, insa acest tip de inteligenta exista de mii de ani. Fara morala ne-am fi prabusit demult.

 

 

Care sunt principiile care stau la baza inteligentei morale?

 

Nu putem sa vorbim despre morala fara a enumera integritatea, responsabilitatea, puterea de a ierta, compasiunea fata de propria persoana si fata de ceilalti. Prin integritate inteleg sa ne pastram armonia dintre vorba si fapta, sa spunem adevarul si sa fim drepti, corecti. Prin responsabilitate inteleg sa ne asumam greselile, sa ne asumam alegerile.

 

 

Ne nastem cu aceasta inteligenta sau e nevoie sa o cultivam? Cum am putea, la modul practic, sa-i marim "coeficientul"?

 

Daca in celelalte tiputi de inteligenta mediul in care traim urmeaza geneticii, aici ordinea se inverseaza. Acolo unde ne nastem, in ce familie, in ce cultura traim ocupa locul intai. Copii invata de la modelele lor din jur, de la bunici, parinti, educatori. Psihologia sociala reliefeaza aceste aspecte inca din anii 60. Inconjurandu-ne de oameni valorosi moral si practicand, ajutandu-i pe ceilalti, fiind implicati ca parinti, soti si membrii ai comunitatii putem sa ne dezvoltam acest coeficient cum ii spui tu.

 

 

Emerson spunea ca pentru oameni, caracterul este mai important decat intelectul. De ce insa, inca de cand suntem mici, accentele se pun exact invers? La scoala ni se cere o cat mai buna capacitate de memorare si reproducere, iar activitati de dezvoltare a compasiunii si a empatizarii cu semenii avem tot mai putine sau deloc...

 

Sunt psihoterapeut asa ca nu pot sa generalizez. Poate in cultura occidentala exista predominant aceasta inversare, in unele societati. Daca vorbim de scoala, de educatie, inca functionam dupa un model prusac vechi de 150 de ani aproape. Scoala pune in continuare in mijloc inteligenta cognitiva. Nu este rau acest lucru ci ca se practica metode invechite bazate pe teorii mecaniciste. Stim ca nu este suficient sa memoram. Exista legi ale memoriei care ne arata ca dupa ce dam un examen uitam pana la 90% din materie. Insa sunt comunitati, in special rurale, unde empatia, compasiunea sunt cultivate si valorizate. Ne ajutam mai mult unii pe ceilalti cand traim mai aproape de natura, de spiritualitate. Totusi, scolile schimba. Incet dar schimba, sau mai corect echilibreaza competitia cu cooperarea. Acum sunt multe tipuri de educatie unde se pune accent din ce in ce mai mult pe colaborare, se lucreaza cu copiii si studentii in proiecte de grup.

 

 

Putem spune ca inteligenta morala se regaseste ca fiind mai dezvoltata la oamenii care impartasesc anumite convingeri religioase? Sau intalnim si persoane mai putin spirituale, dar cu o inteligenta morala destul de pregnanta?

 

Am vazut uneori persoane cu mai multa moralitate printre atei decat la anumiti credinciosi. Iisus nu a spus degeaba Cine este fara de pacat sa arunce primul piatra! Sa nu uitam ca spiritualitatea nu se identifica cu habotnicismul, cu rigiditatea absoluta si etichetarile. Nu judeca sa nu fii judecat stiu ca acelasi Iisus ne indemna. Cand iti neglijezi copiii ca sa mergi la biserica zilnic sau in pelerinaje cred ca este o fuga din fata asumarii rolului de parinte.

 

 

Multi dintre cei care cunosc despre inteligenta morala si principiile ei, nu neaparat o traduc in viata de zi cu zi. Cum putem trece de la teorie, la practica?

 

Aici intervin valorile, principiile cu care am fost crescuti si educati. Sigur, si ca adulti putem invata si sa respectam morala insa daca practicam de mici ne este mai usor, mai firesc. Ne-am vazut poate bunicii, parintii ca nu erau violenti, nu foloseau agresivitatea fizica, nu erau abuzatori, aveau masura in relatie cu alcoolul, erau saritori, ii ajutau pe ceilalti, erau corecti si drepti in adevar si asta ne ajuta. Din pacate tot mediul, grupurile din care facem parte ca adolescenti sau adulti ne pot influenta negativ. Totusi, a practica moralitatea inseamna a fi disciplinati, a avea curajul sa ne asumam si sa actionam. Fara actiune ramanem in sfera ideilor. Aici fapta nu vorba face diferenta.

 

 

Intr-o cultura narcisista si hedonisiaca, s-ar parea ca nu mai e loc si de o constiinta morala. Ceea ce candva era imoral, acum poate fi considerat o normalitate. Credeti ca ne aflam intr-o criza a inteligentei morale? Daca da, cum sa o transcendem?

 

Cu siguranta in era consumerismului care ne-a cuprins pe toti exista o criza morala profunda. Uitati cum am ajuns in acest prezent si unde ne-a adus aceasta pandemie. Ce a adus-o? Indepartarea de natura si de valori. Sper ca pandemia sa fie un semnal si un mijloc de schimbare a stilului de viata pentru multi dintre noi. Fiecare individ este responsabil de comportamentele sale. Printr-o buna educatie, intoarcere la valori putem transcede si sa ne salvam inclusiv ca specie. Asadar, ca sa ne schimbam avem nevoie de parinti echilibrati si implicati, de educatori morali, de un cler moral, de politiceni morali, de oameni de business morali. Si de exemplul personal. Un ocean este alcatuit din picaturi. "Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume!", spunea Ghandi.

 

 


Studiile au aratat ca inteligenta morala este cea care face diferenta chiar si in lidership. Putem avea angajati talentati, cu un IQ foarte ridicat, insa cei cu o moralitate inalta au sanse mai mari sa fie propulsati in top si sa inregistreze rezultate foarte bune. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca si consumatorii aleg un produs al unei firme, in defavoarea alteia, daca aceasta companie este cunoscuta ca avand practici etice inradacinate. De ce doar capacitatile cognitive si inteligenta emotionala nu sunt suficiente? Sunt aceste trei tipuri de inteligenta corelate?

 

Minciuna, inselaciunea, avaritia, egoismul nu sunt atitudini care sa invinga sper nici in prezent, nici in viitor. Pot avea victorii vremelnice dar oamenii vor alege adevaratele valori. De ce? Sa nu uitam ca o nevoie primordiala in supravietuirea noastra ca specie a fost sa ne simtim in siguranta, increderea. Cei care erau prinsi ca furau din hrana tribului erau indepartati si sfarseau prin a fi inghititi de jungla. Si acum pedeapsa suprema in triburile din Africa, Papua Noua Guinee sau din zona Amazonului sa fii rejectat de comunitate. Fara incredere nu putem supravietui. Din pacate cele trei tipuri de inteligenta nu sunt mereu corelate. Poti sa fii inteligent cognitiv dar cu o moralitate scazuta.

 

 

O viata plina de virtuti, e o viata fericita, spunea inca in antichitate Aristotel. Inteligenta morala ne asigura cu adevarat fericirea sau dimpotriva, ne limiteaza explorarea placerilor acestei lumi, cum ar sustine unii?

 

Ca psihoterapeut stiu ca excesele apartin patologiei. Cu siguranta inteligenta morala ne ajuta sa fim in echilibru cu noi insine si cu ceilalti, cu pornirile noastre. In razboiul dintre instinct si o existenta fericita, inteligenta morala poate fi pavaza impotriva viciilor si dependentelor de tot felul. Depresia si suferinta psihica pe care o tratez in cabinet sunt aduse de excese. Toate ne sunt permise dar nu toate ne sunt de folos!

 

 

Interviu acordat pentru DeSuflet.ro



 Inapoi Share 

 






Calendar

 

  Decembrie, 2024  


  • Lu
  • Ma
  • Mi
  • Jo
  • Vi
  • Sa
  • Du
 
 
 



Newsletter

 

Aboneaza-te la neswletter pentru a primi informatii despre evenimente, ateliere, workshop-uri!



» Vezi campaniile anterioare
 

Datele vor fi folosite strict de catre luciannegoita.ro sau de site-urile partenere pentru a comunica informatii de interes!

 


 


Copyright © Lucian Negoita. Toate drepturile rezervate.

 

Urmeaza-ma pe