Urmeaza-ma pe    

 

 
 Mic ghid de psihoeducatie in timpul pandemiei


 

Dupa 15 ani de experienta ca psiholog si psihoterapeut, lucrand cu copii, adolescenti, adulti, individual sau in grupuri de suport, vreau sa impartasesc cu voi cateva idei despre cum putem sa ne pastram echilibrul emotional in aceste timpuri

 

Anxietatea si depresia pot veni sa ne viziteze mai ales in aceste zile de izolare, cand ne schimbam modul de viata. Consider ca este important sa fim informati si despre sanatatea psihica si emotionala, despre cum putem sa prevenim suferinta emotionala.

 

Stim ca un psihoterapeut nu da sfaturi, insa vreau sa impartasesc cu voi un mic ghid de psihoeducatie:

 

 1. Este firesc sa ne fie teama in acest prezent. Este firesc sa fim nelinistiti, sa ne gandim la scenarii groaznice, sa ne ingrijoram pentru noi si cei dragi. Constientizarea a ceea ce gandesc si cum ma simt este un prim pas catre acceptarea starii.

   

 2. Creierul are nevoie de timp sa se obisnuisca cu acest bombardament informatic prin canalele vizuale si auditive. Va dura cateva zile sau saptamani. Sa ne dam timp ca sa ne putem adapta. Inteligenta, citandu-l pe Jean Piaget, este capacitatea de adaptare la mediu.

   

 3. Limitati expunerea la stiri din mediul online sau TV pe cat posibil la doua, trei momente pe zi, nu mai mult de 10-15 minute. Psihicul nostru este supus in aceste zile unei presiuni datorata valului de stimuli mediatici.

   

 4. Sa ne cream ritualuri zilnice, cu activitati diverse. Psihicul nostru este mai relaxat cand stie CE si CAND are ceva de facut. Sa ne planificam mici activitati si sa mentinem o constanta a lor. Somnul, mesele, activitatile sa respecte anumite ore CA si CUM am duce o viata normala.

   

 5. Diversificati activitatile. Creierul are nevoie de stimuli diferiti. Putem citi, gati, face exercitii fizice/yoga, ne putem uita la filme/seriale, ne putem juca, ne putem scrie gandurile, putem medita. Si bineinteles, putem lucra sau invata de acasa, cei mai multi dintre noi.

   

 6. Izolarea nu ne este specifica, mai ales atunci cand ea ne este impusa. De-a lungul istoriei am supravietuit si am evoluat traind in cete, in comunitati.

   

 7. Creierul nostru este construit si se construieste permanent in relatie cu ceilalti. Suntem fiinte sociale si este firesc sa ramanem conectati. Online-ul ne poate ajuta sa cream aceasta forma de conectare. Fiti activi pe grupurile voastre de socializare insa evitati pe cat posibil sa vorbiti doar despre acest virus.

    Inapoi Share 

 


Calendar

 

  Februarie, 2024  


 • Lu
 • Ma
 • Mi
 • Jo
 • Vi
 • Sa
 • Du
 
 
 Newsletter

 

Aboneaza-te la neswletter pentru a primi informatii despre evenimente, ateliere, workshop-uri!» Vezi campaniile anterioare
 

Datele vor fi folosite strict de catre luciannegoita.ro sau de site-urile partenere pentru a comunica informatii de interes!

 


 


Copyright © Lucian Negoita. Toate drepturile rezervate.

 

Urmeaza-ma pe